Najlepšia investícia je zbavenie sa zlých dlhov

Posledné roky významným spôsobom napomohli k zvýšenému zadlženiu každého z nás. Aj napriek tomu sa môžeme spolu rozprávať o formách investovania…

Rekordne nízke úrokové sadzby v bankách, reklamné kampane finančných domov, ale aj zjednodušovanie úverových procesov spôsobilo, že sa stávame najzadlženejším obyvateľstvom v Európe. Tento trend nezvrátila ani súčasná pandemická situácia. Na oko síce poklesla spotreba obyvateľstva, ale snaha bánk pri poskytovaní úverov sa ešte zvýšila.

Aj napriek týmto faktom rastie aj výška úspor domácností, žiaľ prevažná väčšina je stále nahromadená v bankách na bežných účtoch a na sporiacich produktoch s výnosom pod mieru inflácie. Takto si spoločne sporíme k chudobe. Naše úspory sa znehodnocujú.

Finančné domy, poradcovia, ale aj médiá nás nabádajú k rôznym formám investovania.

Podielové fondy, akcie, dlhopisy, indexy, kryptomeny, zlato a iné komodity. Neprehľadná spleť rôznych finančných nástrojov. Mnohé z nich sú pochybné až nebezpečné. Navyše sú často zaťažené vysokými a zbytočnými poplatkami. Kto sa v tom má vyznať? Pre človeka, ktorý sa venuje svojmu zamestnaniu 8h denne, má svoju rodinu, koníčky a potrebuje aj oddychovať, neostáva čas sledovať trendy v investovaní. Často sa spoľahneme na radu od niekoho známeho, alebo sa s dôverou obrátime na svoju banku a preto sa aj veľmi často popálime a už ničomu nedôverujeme.

Existuje ale jeden nástroj, pri ktorom nemôžeme urobiť chybu. Nástroj ktorý nám zaručene pomôže zarobiť peniaze. Nástroj, pri ktorom sa nemusíme spoliehať na iných.

Zbavme sa zlých dlhov, pomôžeme svojmu rozpočtu aj sebavedomiu.

Dnešná doba nás učí rozdeľovať dlhy na dobré a zlé. Je to samozrejme veľmi zjednodušená forma rozdelenia, ale každý z nás chápe, že bez hypotéky by sa väčšina ľudí nedokázala dostať k vlastnému bývaniu tak skoro. Navyše úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch sú na svojich historických minimách, takže sa dá povedať, že predčasné splácanie hypotéky nemá veľké opodstatnenie.

Existuje ale veľké množstvo úverov a pôžičiek, ktoré už za výhodné považovať nemôžeme. Štandardne sú za nevýhodné považované úverové produkty s úrokovou sadzbou vyššou ako je aktuálna miera inflácie. Tá je síce pohyblivá, ale pokiaľ je váš úrok na úvere vyšší ako 3% a účel úveru vám neprodukuje žiaden výnos, tak sa toho úveru treba zbaviť čo najskôr.

Prečítaj si aj článok na tému: ŽIVOT S DLHOM

Ono sa to samozrejme ľahšie píše, ako v skutočnosti realizuje, preto existuje viacero užitočných postupov a nástrojov na ceste k bezdlžnosti.

Základným predpokladom pre efektívne zbavenie sa dlhov je poznať svoje dlhy, ale aj výšku svojich príjmov a výdavkov. Bližšie sa tejto téme venujem v mojom projekte www.bezdlznost.sk

Ako spoznať svoj úver a na čo sa sústrediť pri ceste k bezdlžnosti.

Z mojich skúseností sa väčšina ľudí pri úvere zaujíma iba či ho dostane, prípadne za akých podmienok. Keď sú peniaze na účte, alebo už minuté, tak sucho akceptujeme pravidlá nastavené bankou. Výška splátky a doba splácania, je často pre nás definitívna hodnota. Každopádne pri dnešnej konkurencií bánk, si treba uvedomiť, že finančný trh je trh, ako každý iný. Aj na tomto trhu máte právo vyjednávať pre seba čo najvýhodnejšie podmienky a to aj potom, ak už úver splácate niekoľko mesiacov, alebo rokov. Je pravda, že pri vyjednávaní je dobre využiť služby človeka, ktorý má prehľad o konkurenčných výhodách a podmienkach v jednotlivých bankách. Na jednej strane vám to šetrí množstvo času, na strane druhej, pokiaľ sa daný poradca naozaj vyzná pomôže vám nielen s vyjednaním podmienok, ale aj s prípadnou konsolidáciou úverových produktov.

Ak ste už presvedčený, že splácate úvery s najvýhodnejšími podmienkami, poďme sa pozrieť, ako sa ich môžeme zbaviť.

Ak vlastníte iba jeden nevýhodný úver, vaša úloha je vskutku jednoduchá – zbavte sa ho čo najrýchlejšie. Všetky voľné prostriedky smerujte na jeho splatenie, prípadne si na čas znížte spotrebu, len aby ste sa zbavili tejto záťaže.

Ak ste majiteľom viacerých úverových produktov, tak si ich treba zoradiť podľa ich výšky a úrokovej sadzby. Začnite sa zbavovať dlhov, na ktorých máte najnižšie zostatky. Určite vás to povzbudí na vašej ceste k bezdlžnosti a vďaka tejto jednoduchej stratégii bude mať čoskoro voľné prostriedky na zbavenie sa ďalších dlhov. Ak máte viacero úverov s podobnou výškou dlžnej sumy, tak sa ich začnite zbavovať podľa výšky úroku. Čim vyšší úrok, tým je úver nevýhodnejší a viacej pri ňom preplatíte, preto sa ho treba zbaviť čo najskôr.  Z tohto hľadiska je vašou najlepšou investíciou zbavenie sa zlých dlhov.

Ako sa efektívne zbaviť dlhov pomocou jednoduchých nástrojov sa dočítate aj na www.bezdlznost.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Ako začať s rozpočtovaním, keď vôbec netušíte, čo robíte?

Život s dlhom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *